Compartim i expliquem el projecte d’Aprenentatge Servei que vam realitzar el curs passat a 3 centres de Polinyà, Cabrera de mar i Cornellà de Llobregat, una experiència molt enriquidora!
El projecte d’Aprenentatge i Servei s’ha dut a terme a tres instituts d’educació secundària, que ha comptat amb Aprenentatges al voltant de les espècies protagonistes del conte CUQUES, ON SOU?, la seva classificació i característiques, la pèrdua de biodiversitat global, les amenaces a la que està sotmesa, els beneficis socials i ambientals que aporta i accions de conservació que s’estan duent a terme. Les sessions d’Aprenentatge s’han fet al mateix centre (amb alguna sortida) dinamitzades per dues educadores del nostre equip i el suport de les docents.
El Servei ha consistit en explicar el conte i el seu contingut a alumnat de primària amb teatralització, i la dinamització d’un taller que reculli propostes de conservació fetes pels infants, per tal de fomentar l’educació per a l’acció i enfortir la presa de consciència, la reflexió, la participació i el compromís d’infants i joves.
A l’Institut-Escola Pla de l’Avellà de Cabrera de mar vam treballar amb els dos grups de 1r d’ESO que estaven treballant els animals invertebrats a l’assignatura de Biologia i que tenien al centre un projecte de construcció d’hotels d’insectes. A més, es va sumar al projecte la docent de llengua per la part del Servei i les competències d’expressió oral que treballàvem.



A l’Institut Polinyà es van adaptar algunes sessions amb dinàmiques més teatrals ja que el projecte es duia a terme dins una optativa de teatre de 3r d’ESO. I el format d’explicació del conte a l’alumnat de primària va ser una obra de teatre, que van representar davant d’un total de 200 alumnes de 3r i 4t de primària de dues escoles del municipi, dalt l’escenari de la sala d’actes d’el casal El Roure i que va comptar amb regidors i l’alcalde com a públic.



També es va considerar adient fer el projecte amb l’alumnat de PFI de Jardineria de l’Institut Esteve Terrades i Illa de Cornellà de Llobregat ja que és un context educatiu que rep pocs tallers i dinamitzacions externes i que la temàtica està clarament vinculada als estudis de jardineria. El Servei va ser a l’escola propera a l’institut per tal d’enfortir les relacions i col·laboracions entre la comunitat educativa. L’experiència del Servei està comentada a la pàgina web de l’institut: El PFI va a l’Escola Mediterrània: Professors durant un dia per finalitzar l’ApS! Tota aquesta experiència ens ha semblat interessant per presentar als premis d’APS de Salut i Medi ambient de la Red Española de Aprendizaje-Servicio (REDAPS).



La complicitat, confiança i implicació de les docents dels 3 centres va ser imprescindible per al desenvolupament del projecte, gràcies Meri, Diana, Penélope i David per engrescar-vos tant com nosaltres i engrescar l’alumnat!
Un cop realitzats els ApS als tres centres, vem crear i publicar la GUIA D’APS PER JOVES per a sistematitzar el projecte i que els docents disposeu d’una guia detallada per a que el pugueu dur a terme autònomament. El document és una guia didàctica i també recull tot el material necessari pel desenvolupament de la part d’Aprenentatge i del Servei i us la podeu descarregar i compartir.
Desitgem que us sigui útil i que les cuques segueixin voltant!
Recordeu que podeu seguir les novetats a l’instagram del projecte @cuquesonsou i no us perdeu el vídeo resum que trobeu tot seguit!