Coneixeu l’Autumn Peltier, la guerrera de l’aigua? A la Berta Zuñiga Cáceres, coordinadora de la COPINH? I a la Hilda Flavia Nakabuye, activista pels Drets ambientals i climàtics del Sud global? O al Lucas Barrero, impulsor dels Fridays For Future a Espanya? Totes són joves activistes ambientals, tenen clar que cal actuar ja per fer front als efectes del Canvi Climàtic i defensar la terra i la vida.
El projecte d’ApS JOVES x CLIMA sorgeix de la necessitat d’implicar els i les joves en l’acció pel clima i, com a punt de partida, la manca de referents juvenils i propers que siguin activistes pel clima. L’Aprenentatge-Servei es centra en la recerca de joves activistes pel clima, projectes de vida o projectes professionals transformadors, en clau de millorar la situació d’emergència climàtica actual.
L’activitat educativa, enmarcada en el Servei Comunitari de 3r o 4t d’ESO, consta de 10 sessions dinamitzades d’Aprenentatge (10 hores de durada), que donaran pas a un conjunt d’activitats de Servei a la comunitat (de 10 hores de dedicació), concentrades en un període de temps de 3-4 mesos. Les tasques del Servei estan configurades per la confecció de diferents materials audiovisuals (videos, podcasts, exposició. . .) divulgatius i activitats de comunicació per a difondre els resultats del projecte i de la investigació a l’alumnat del centre d’altres cursos, la comunitat educativa del centre o escoles de primària properes. L’Ajuntament de Sabadell ens va encarregar la guia educativa de les sessions i aquest curs 22-23 l’estan realitzant 3 instituts amb la nostra dinamització: l’Institut Escola Industrial, l’Institut Narcisa Freixas i Cruells i l’Institut Vallès.
Els RESULTATS DE LA RECERCA I ENTREVISTES als joves activistes pel clima que ha fet l’alumnat, estan recollits en format digital, ho podeu visitar per tal de conèixer els seus perfils i lluites ambientals. Hi ha reflexions i propostes molt interessants!
Enguany s’ha fet una trobada en format d’intercanvi entre l’alumnat dels 3 centres participants al projecte aquest curs amb un taller com a cloenda del projecte i reconeixement de la feina feta pels joves!
Dels objectius plantejats en destaquem:
– Potenciar el paper de la transformació social i del jovent en la lluita contra l’emergència climàtica.
– Aprendre sobre la transversalitat i complexitat del Canvi Climàtic.
– Investigar i valorar les aportacions de joves d’arreu en la lluita contra el Canvi Climàtic.
– Interioritzar la necessitat d’un canvi de model en temàtica d’igualtat de gènere.
– Activar la mobilització, la corresponsabilitat i l’acció, i tenir elements per analitzar i emprendre pràctiques i accions de justícia climàtica.
– Aprendre a realitzar una entrevista i altres formats audiovisuals, així com editar un podcast o vídeo.
Els continguts centrals que abordem per incorporar la mirada ecosocial a les aules són:
- Canvi Climàtic i situació del planeta.
- Complexitat de l ‘actualitat global .
- Activisme climàtic i formes d’habitar el planeta.
- Anàlisi i imaginació de les nostres ciutats del futur.
- Mesures de transició ecosocial.
- Anàlisi dels propis referents.
- Activistes climàtics juvenils d’arreu del món..
- Projectes i iniciatives del territori proper.
Podeu descarregar-vos la guia i llegir més informació AQUÍ