PER UN NOU MODEL DE CIUTATS

Hem començat el nou curs amb energia! Aquest setembre hem participat en l’esdeveniment mundial Park(ing) Day que s’ha fet per segona vegada la ciutat de Terrassa, ha sigut un plaer treballar conjuntament amb les companyes de l’entitat ecologista ADENC, i les entitats del Districte 0 i d’altres de la ciutat. I també hem sigut al barri de Gràcia de Barcelona el Dia mundial sense cotxes dinamitzant un taller per famílies, de la mà de l’Aula Ambiental Bosc Turull.

Degut a la crisi generada per la covid-19, l’any 2020 no s’han pogut dur a terme molts esdeveniments d’aquest tipus i estem contentes que es reprengui l’activitat al carrer, com a espai de trobada i intercanvi, de jocs, com a escenari cultural i per fer i enfortir xarxa. La pandèmia ha posat sobre la taula nous paradigmes de com han de ser les ciutats i l’espai públic per posar la vida al centre.  Fins ara s’han vist modificacions temporals d’espais públics com a resultat d’aquesta: ampliació de voreres, pacificació de carrers, etc… es van guanyar nous espais que abans eren pels cotxes, tant pel que fa a àrees transitables com a zones d’aparcament. En general, sembla que la pandèmia està accelerant la transformació de les ciutats perquè siguin més verdes i sostenibles.

Al Park(ing) Day del 17 de setembre hi vam ser amb una zona de jocs per infants i famílies, un taller per fer planter d’enciam i la presentació del llibre Libel·lulina, organitzada conjuntament amb les companyes de la llibreria Synusia. Es va generar una conversa molt interessant al voltant dels Ecofeminismes i l’Educació Ambiental, amb l’autora del llibre Clara Serrat Alemany i les assistents!

El 22 de setembre vam ser a la Biblioteca Vila de Gràcia fent el taller “Fes el teu planter sostenible”. Hi van participar nens i nenes amb ganes d’aprendre sobre les plantes aromàtiques i les verdures de temporada i que es van endur el seu planter d’enciam i van sembrar llavors de poniol en testos biodegradables i amb materials reutilitzats. Vam compartir la importància per la conservació de la biodiversitat de tenir verd als balcons, terrasses i finestres.

Amb aquest tipus d’activitats es vol implicar a la ciutadania i a les entitats,  amb l’objectiu d’explicar i reflexionar sobre el model de mobilitat, el verd urbà i l’ús de l’espai públic.  Per això defensem una manera d’actuar coordinada i conjunta per sumar esforços entre l’administració i les entitats, per crear xarxa i maximitzar els impactes positius d’aquestes transformacions de millora dels espais públics urbans.

Etiquetes