PLANTADA POPULAR, UN APS DE TIANA

L’any 1994 hi va haver un gran incendi que va afectar gran part de la zona de bosc de Tiana. Des de llavors, van començar mobilitzacions populars per a plantar arbres i recuperar la zona cremada. Fins que l’any 2016 es va realitzar un estudi de supervivència de les espècies i l’entorn afectat pels incendis, concloent que el bosc s’havia recuperat. Actualment, la Plantada popular ha esdevingut una activitat de caire familiar que té com a grans objectius la reforestació de petits espais acotats i la sensibilització i educació ambiental.

L’any 2020, l’Ajuntament va iniciar amb l’Institut de Tiana un projecte d’ApS vinculat a la Plantada popular, liderat per l’àrea de Medi Ambient amb coordinació amb l’àrea d’Educació. 

Aquest curs 22-23, l’Oficina Tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona ens ha encarregat elaborar una guia metodològica d’Aprenentatge Servei per a que l’institut la pugui desenvolupar en el marc del Servei Comunitari, i així realitzar el projecte vinculant-lo amb el canvi climàtic i la biodiversitat urbana amb l’objectiu de donar-li continuïtat els propers anys. Aquesta guia inclou propostes detallades d’activitats que us animem a replicar, ja sigui per a realitzar un projecte semblant o per a introduir-les en d’altres quan es vulgui treballar el canvi climàtic, la importància del verd urbà o fer un anàlisi del municipi o barri amb perspectiva ecosocial. La podeu veure i descarregar AQUÍ

Acabem recordant la importància i els beneficis de la presència de verd en entorns urbans: actua de regulador tèrmic, disminueix la contaminació per partícules i la contaminació acústica, és un mitigador del canvi climàtic, fomenta la biodiversitat, regula el cicle de l’aigua (ajudant en la infiltració i escolament) i aporta beneficis socials en la salut de les persones i en la cohesió de les veïnes. 

Etiquetes