El millor residu és aquell que no es produeix!

Aquesta setmana se celebra la Setmana europea de la prevenció de residus. Per aquest motiu, hem volgut escriure algunes idees i reflexions sobre el tema.

Cada any, la Setmana europea de prevenció de residus se centre en una temàtica concreta. La d’aquest any són ELS RESIDUS INVISIBLES: Tots aquells residus generats durant el procés de fabricació dels productes. Una gran part dels residus invisibles no es poden reciclar i acaben en abocadors i incineradores. Juntament amb la petjada de residus, hi ha també l’impacte generat pel CO2 emès i un cost carregós per al clima. Per a una producció i consum sostenibles, els productes han de tenir una vida útil més llarga, ser més fàcils de reparar i de reciclar, i ser completament no tòxics quan es reciclen. L’augment de la vida útil del producte redueix la necessitat de nova producció i per tant la quantitat de residus produïts a través de la fabricació (Agència de Residus de Catalunya). Us heu parat a pensar mai en aquests residus que no es veuen? Són igual o més importants que els que generem a casa nostra, així que ja sabeu: Llarga vida als productes!

Per altra banda, també volíem fer una reflexió de la gestió dels residus que es generen a casa, és a dir del reciclatge. Estem arribant a un punt d’inflexió en el que per més que reciclem, si seguim consumint de manera desmesurada, seguirem degradant el medi ambient. La creixent generació de residus derivats de l’activitat humana és un problema no només pel medi ambient sinó també a nivell social i econòmic. Sabíeu que només es recicla el 40% dels residus que es generen? La resta, acaben en abocadors, que estan arribant al seu límit, o es cremen a les incineradores. Hi ha problemes de salut associats a la incineració, per això hi ha una gran preocupació de la població que resideix al voltant d’aquestes instal·lacions (que solen ubicar-se a les zones més desafavorides del nostre territori). A més, també s’envien residus a altres països, com per exemple plàstics o residus electrònics. Creant abocadors descontrolats, il·legals i contribuint a augmentar les desigualtats socials.

Per tot això, el millor residu és aquell que no es produeix!

Categoria
Etiquetes