Els nostres desitjos pel 2021

El Canvi Climàtic és una realitat i caldrà adaptar-nos-hi. Calen canvis en les societats, l’economia i la política. És important ser conscients que el creixement sense límits de producció i de consum en un planeta que sí que té límits, és impossible. Ens sumem a les demandes de que ens cal reduir urgentment les emissions de gasos d’efecte hivernacle, limitar la petjada ecològica i afrontar els canvis de forma justa i democràtica!

MEL desitja que el 2021 entre totes construïm cultura de la Terra, una cultura que es basi en la cooperació i l’amor a la vida, i és per això que treballem dia a dia per a que l’educació ambiental esdevingui espai de reflexió i motor de canvi.

Els 8 principis que ens marquen el camí i que us convidem a recórrer son:

  1. VIURE DE RECURSOS ACTUALS, el model econòmic que tenim segueix una dinàmica expansiva que creix a costa d’extreure cada vegada més recursos naturals, i consumir més energia, depenent dels combustibles fòssils. Tant la vida quotidiana com l’economia pot funcionar amb fonts d’energia renovables.
  2. TANCAR CICLES DELS MATERIALS, qualsevol material utilitzat ha de tenir un ús posterior. L’objectiu és que cada cosa pugui donar el màxim de voltes possible fins que deixi de ser completament utilitzable.
  3. CONSTRUIR EQUITAT SOCIAL I COMUNITAT, el Canvi Climàtic multiplica les desigualtats socials perquè l’augment de les temperatures i de les catàstrofes meteorològiques afecten més a les poblacions empobrides, amb la pèrdua de collites, l’augment de malalties o la destrossa de territoris i llars. Calen mesures justes per afrontar els reptes col·lectivament.
  4. MANTENIR LA BIODIVERSITAT, la biodiversitat és una xarxa de relacions entre els éssers vius i és una estratègia de seguretat i supervivència de la vida. Aquest any hem viscut un exemple clar: quan hi ha desforestació i es perd biodiversitat, la transmissió de virus que procedeixen dels animals salvatges als éssers humans és molt més freqüent. 
  5. REDUIR L’ÚS DE MATERIALS I RECURSOS, el consum desmesurat d’algunes societats és incompatible amb els límits materials del planeta. Cal garantir que totes les comunitats i persones tinguin accés a tot allò que es necessita per viure per un món just.
  6. POSAR LA VIDA AL CENTRE, que vol dir organitzar-nos prioritzant la cura de la vida i aquelles activitats que n’asseguren la seva reproducció, tant des dels espais informals com des de l’economia i la política.
  7. RECUPERAR SABERS, recuperar i posar en pràctica coneixements tradicionals de les persones grans, de les dones i de comunitats de territoris perifèrics. Posant en valor i aprenent de les experiències viscudes.
  8. CREATIVITAT! Utilitzar la imaginació perquè, davant el repte col·lectiu global, tots els futurs son possibles. Per contrarestar les idees catastrofistes ens cal ser creatius i creatives, per construir un present i un futur just i sostenible.

Inspirat en les idees del llibre: CANVI CLIMÀTIC de Yayo Herrero López, María González Reyes i Berta Páramo Pino.

Il·lustració d’ Anna Quintà

Categoria
Etiquetes