Sense biodiversitat no hi ha vida

“Sin biodiversidad no hay vida” és una de les campanyes d’Ecologistes en Acció. Dins d’aquesta campanya, han creat una exposició per a donar a conèixer la necessitat de frenar la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels serveis ecosistèmics. Aquesta exposició, entre d’altres llocs, està viatjant per a diversos centres escolars del territori espanyol i MEL hem elaborat una GUIA D’ACTIVITATS que acompanyen l’exposició, per a treballar la biodiversitat a secundària (4 activitats guiades per a que els docents desenvolupin amb l’alumnat).

L’exposició ens explica que la pèrdua de biodiversitat és, junt amb la crisi climàtica, la principal amenaça per a la vida en al planeta Terra. La Terra ens dóna aliments, aigua, refugi, energia… sense ella no podem viure, som biodependents. Tot i així, la causa d’aquesta pèrdua som nosaltres.

Algunes dades impactants de l’exposició…

  • Actualment hi ha 1 milió d’espècies amenaçades.
  • De tots els insectes que habiten el planeta, un 10% estan amenaçats. 
  • S’estima que s’extingeixen 3 espècies cada hora al planeta (la majoria sense haver estat descobertes encara). 
  • Els humans hem transformat el 75% del sòl.
  • El 55% dels oceans han estat invadits per la pesca industrial i ¾ parts dels bancs de pesca marins estan sobreexplotats o ja esgotats. 

L’arrel del problema és el nostre sistema econòmic, que es basa en l’explotació sistemàtica dels recursos naturals i està arribant a límits insostenibles. La inacció política provoca que aquestes tendències segueixin progressant i els nostres governs continuen recolzant un sistema que ofega els ecosistemes. 

I què hi podem fer? L’exposició també ens parla d’accions quotidianes que podem fer per a contribuir positivament a conservar la vida a la Terra: consumir productes locals, reduir els residus que es generen, reduir el consum de carn i de productes tecnològics, utilitzar mitjans de transport col·lectius, organitzar-se en col·lectius que lluiten per a la transformació social o difondre els valors positius de la cura i la vida.

Categoria
Etiquetes